INGREDIENCE: 300 g polohrubé mouky, 20 g droždí, 1/2 lžičky pískového cukru, asi 400 ml mléka, sůl, na špičku nože strouhaného muškátového oříšku, 2-3 lžíce nadrobno nakrájeného kopru nebo kerblíku, popř. petrželky, 100 g tvrdého nahrubo nastrouhaného sýra, tuk na pečení. POSTUP PŘÍPRAVY: Mouku prošijeme. Do mísy rozdrobíme droždí, rozetřeme je s cukrem, trochou teplého mléka a mouky na těstíčko, přikryjeme je, a když vykyne, postupně přidáváme mouku a mléko, sůl, koření, a dobře promícháme. Nepříliš husté těsto přikryjeme a po vykynutí (asi dvojnásobné množství) do něj zamícháme natě a sýr. Lívanečník nebo malou pánev vytíráme tukem a pečeme v něm lívance, které skládáme do mísy umístěné nad kastrolem s vroucí vodou, aby nevychladly. Po dopečení lívanečky ihned podáváme s dušenou zeleninou (špenátem, mangoldem, karotkou s hráškem a kukuřicí apod.).