INGREDIENCE: 300 g hladké mouky, l lžička soli, 2 vrchovaté lžíce rostlinného tuku (nebo l lžíce tuku a l lžíce sádla), 50 g strouhaného sýra, l žloutek, kvásek z šálku mléka, 1/2 kostky droždí (20 g) a větší špetky cukru, na potření l bílek a na posypání strouhaný sýr, mák nebo drcený kmín. POSTUP PŘÍPRAVY: Mléko ohřejeme a do vlažného přidáme špetku cukru, lžičku mouky a rozdrobené droždí. Necháme asi 5 minut na teplém místě vykynout. Do mísy prošijeme mouku, sůl, strouhaný sýr, přidáme změklý tuk a žloutek. Promícháme a těsto zaděláme vykynutým kváskem. Dobře zpracujeme vařečkou a pak rukama na pomoučeném vále, až dostaneme husté a hladké těsto. Hned vyválíme placku, rádýlkem vykrájíme tyčky, potřeme je rozšlehaným bílkem, posypeme strouhaným sýrem nebo mákem či drceným kmínem, rozložíme je na pomaštěný plech a v horké troubě upečeme dočervena.