INGREDIENCE: 400-500 g hovězího masa, sůl, lžíce másla, 1 cibule, 1 mrkev, 1/2 petržele, 250 g zelí, 4 brambory, 1 bobkový list, 6 zrnek pepře, 200 g sterilované červené řepy, 3 rajčata nebo 2 lžíce rajčatového protlaku, 1 lžíce octa, 4 stroužky česneku, petrželka, 4 lžíce kysané smetany
POSTUP PŘÍPRAVY: Hovězí maso omyjeme, vložíme do studené osolené vody, uvedeme do varu a na mírném ohni vaříme doměkka. Na rozehřátém másle osmahneme nadrobno nakrájenou cibuli, vmícháme na nudličky nakrájenou mrkev a petržel, zalijeme vývarem z masa, přidáme zelí, na kostky nakrájené oloupané brambory, bobkový list, pepř a vaříme, až jsou brambory měkké. Před koncem vaření přidáme červenou řepu, na plátky nakrájená rajčata, ocet, česnek utřený se solí a na kousky nakrájené uvařené maso. Na talířích boršč pospeme posekanou petrželkou a přidáme lžíci smetany. Pokud připravujeme boršč s rajčatovým protlakem, přidáváme ho ihned na začátku vaření. Místo čerstvého zelí můžeme použít i sterilované a naopak červenou řepu můžeme použít čerstvou, ale musíme ji v tom případě vařit se zeleninou. Někdy se do boršče přidává krájený párek nebo klobása