INGREDIENCE: 1 konzerva vepřového ve vlastní šťávě, 100 g šunky, 2 lžičky francouzské hořčice, větší špetka ostré papriky nebo čili, 50 g strouhaného sýra nebo větší trojúhelníček taveného sýra, šálek sladké smetany nebo šlehačky. POSTUP PŘÍPRAVY: Maso z konzervy pokrájíme na vetší kousky a vložíme do mixéru, přidáme pokrájenou šunku, hořčici a ostrou papriku, přilijeme šlehačku nebo smetanu, nahrubo nastrouhaný sýr nebo pokrájený tavený sýr a umixujeme dohladka. Pokud chceme mít pomazánku hrubší, šunku a sýr nemixujeme, ale šunku pokrájíme na nudličky a sýr nastrouháme a vmícháme do pomazánky až po umixování. Před použitím necháme v chladničce vychladnout a pak potíráme plátky veky nebo krajíčky tmavého chleba. Ozdobíme rajčetem, paprikou nebo kolečkem vejce vařeného natvrdo.