INGREDIENCE: 500 g polohrubé mouky, 40 g droždí, 1/4 l mléka, 4 žloutky, 150 g másla nebo Hery, 250 g moučkového cukru, 2 sáčky vanilkového cukru, špetka soli, strouhaná kůra z l citrónu, větší špetka mletého muškátového oříšku, půl lžičky tlučeného anýzu, hrst rozinek, 100 g mandlí.
POSTUP PŘÍPRAVY: Mouku prošijeme na vál, přidáme sůl a koření a zaděláme kváskem z vykynutého droždí v oslazeném teplém mléce. Pak vmícháme 3 žloutky, rozehřáté máslo, dobře vypracujeme těsto, posypeme ho moukou, přikryjeme utěrkou a necháme vykynout. Asi po hodině vyklopíme na vál, přidáme 50 g nasekaných mandlí, hrst opláchnutých rozinek a citrónovou kůru, znovu těsto propracujeme a dáme ještě asi na půl hodiny kynout. Pak z těsta vytvarujeme bochánek, posypeme ho zbylými mandlemi a necháme opět kynout. Po půl hodině ho potřeme zbylým žloutkem a dáme péct do předehřáté trouby. Po počátečním prudkém zapečení snížíme teplotu a dopékáme mírněji. Pečeme asi 45 minut. Dozlatova upečený mazanec pocukrujeme a necháme dobře vychladnout.