INGREDIENCE: 500 g poloh. mouky, l kostka droždí (40 g), 120 g cukru, l vanilkový cukr, 3 dl mléka, 3 žloutky, 150 g másla, 2 lžíce rozinek, 2 lžíce mandlí, špetka tlučeného anýzu, vejce na potření, mandle.
POSTUP PŘÍPRAVY: Droždí necháme vzejít v šálku oslazeného vlažného mléka. Změklé máslo utřeme s cukrem, přidáme žloutky, anýz, zahustíme moukou se špetkou soli, zaděláme kváskem a zbytkem mléka a vypracujeme hladké I a lesklé těsto. Přikryjeme ho utěrkou a na teplém místě necháme 1-2 hodiny kynout. Vykynuté těsto vyklopíme na vál, přidáme omyté rozinky a nasekané mandle, těsto znovu zpracujeme, rozdělíme na 9 dílů, ze 4 pramenů upleteme spodní díl, ze 3 prostředek a vánočku ukončíme svinutím posledních 2 tenkých pramenů. Položíme ji na vymaštěný plech a necháme asi půl hodiny kynout, pak ji potřeme rozšlehaným vejcem, posypeme nakrájenými mandlemi, potřeme rozšlehaným vajíčkem a dáme do předehřáté trouby péct. Zprvu pečeme prudce, pak teplotu snížíme a dopečeme při nižší teplotě.