INGREDIENCE: 1 kg hladké mouky, 200 g cukru, 300 g másla, 4 žloutky, 84 g droždí, 1/2 lžičky soli, necelý 1/2 l smetany nebo mléka, 1 vanilkový cukr, 1 vejce na potření.
POSTUP PŘÍPRAVY: V kastrůlku ohřejeme trochu mléka dovlaha, přidáme lžičku cukru, rozdrobené droždí a trochu mouky a necháme vzejít kvásek. Do mísy prošijeme mouku, cukr a sůl, vlijeme vzešlý kvásek a smícháme. Přidáme žloutky, rozehřáté máslo, vanilkový cukr a vlahé mléko nebo smetanu. Dobře promícháme, a Je-li těsto řídké, přidáme trochu mouky. V opačném případě zředíme mlékem.
Z vykynutého těsta lžičkou vykrájíme kousky, zakulatíme je a rozložíme na vymaštěný plech. Závažím zabaleným do plátýnka a posypaným moukou vytlačíme do každého kousku těsta důlek, do něj vložíme nádivku z tvarohu, zavařeniny nebo máku, okraje potřeme rozšlehaným vejcem, koláčky posypeme žmolenkou a dáme do vyhřáté trouby upéct.