xkuchtik.cz

 

SVATEBNÍ KOLÁČKY MÁČENÉ.

 

INGREDIENCE: 500 g hladké mouky, 500 g polohrubé mouky, větší špetka soli, l vanilkový cukr, 4 žloutky, kvásek ze 100 g droždí (ti. 2 a 1/2 kostky), 60 g cukru, 3 dl mléka, 500 g rostlinného tuku (Hera nebo Hera + máslo), strouhaná citrónová kůra, různé náplně (maková, tvarohová, jablečná, povidlová apod.), rum a moučkový cukr na obalení.

POSTUP PŘÍPRAVY: Do vlažného mléka s cukrem a lžící mouky rozdrobíme droždí a necháme ho na teple vykynout. Do mísy prošijeme oba druhy mouky, přisolíme, přidáme citrónovou kůru a vanilkový cukr, vlijeme kvásek, vyklepneme žloutky a dobře promícháme. Nakonec vmícháme změklý nebo rozpuštěný, ale ne horký tuk a vypracujeme hladké těsto. Hned ho rozválíme na pomoučeném vále na tenkou placku (asi l/2 cm), vykrájíme čtverečky, naplníme je náplněmi, protilehlé rohy trochu vytáhneme a spojíme je do malých šátečků. Rozložíme na vymaštěný plech a v předehřáté troubě upečeme. Hned po upečení jednotlivé šátečky protáhneme rumem a obalíme v moučkovém cukru. Místo rumu můžeme použít i rozehřáté máslo.

 


Vloženo:10. 2. 2006  
http://www.xkuchtik.cz