INGREDIENCE: 250 g hladké mouky, 3 žloutky, špetka soli, l lžička moučkového cukru, l lžíce rumu, l lžíce sladké smetany, mouka na vál, 100% tuk na smažení, moučkový cukr na obalem
POSTUP PŘÍPRAVY: Mouku nasypeme na vál, uděláme v ní důlek, vyklepneme do něj žloutky, přisolíme a přisladíme, ochutíme rumem a zaděláme smetanou. Podle potřeby podsypáváme moukou a těsto propracováváme, až je hladké a nelepivé, asi jako tažený závin. Poté těsto přikryjeme a necháme půl hodiny odpočinout v chladu. Vál mírně posypeme moukou, těsto vyválíme na tenký plát, rádýlkem nebo ostrým nožem nakrájíme obdélníčky nebo trojúhelníky o délce asi 10 cm a šířce 5 cm a ve středu je 2x nařízneme. V kastrole ve vyšší vrstvě tuku (nebo ve fritovacím hrnci) usmažíme dozlatova. Po vyjmutí z tuku necháme okapat na papírovém ubrousku. Usmažené milosti pocukrujeme nebo je obalíme v moučkovém cukru.