INGREDIENCE: 2 hrnky polohrubé mouky, 1 hrnek pískového cukru, 1/8 tuku (máslo nebo Hera apod.), 3/4 prášku do pečiva, 2 vejce, šálek mléka, 5 větších jablk, skořicový cukr, citrón.
POSTUP PŘÍPRAVY: Z polohrubé mouky, cukru a tuku si připravíme drobenku. Jablka oloupeme, nastrouháme na hrubém struhadle, pokapeme citrónem a smícháme se skořicovým cukrem. Z připravené drobenky odebereme 2 hrnky, vmícháme prášek do pečiva, 2 vejce a zředíme šálkem mléka. Umícháme těsto a vlijeme ho na dobře vymaštěný a hrubou moukou vysypaný pekáč s okrajem nebo kulatou formu. Urovnáme no, pokryjeme připravenými jablky se skořicovým cukrem a citrónovou šťávou, můžeme přidat i trochu nastrouhané citrónové kůry a nasekané ořechy, jablka posypeme zbylou drobenkou, vložíme do předehřáté trouby a upečeme při střední teplotě dozlatova. Před podáváním pocukrujeme. Místo jablk můžeme použít i jiné ovoce, například vypeckované třešně, pokrájené meruňky nebo broskve apod. Toto ovoce však posypeme vanilkovým cukrem.