xkuchtik.cz

 

DUŠENÁ MRKEV.

 

POSTUP PŘÍPRAVY. Máme-li z mrkve připravit chutnou přílohu k masu, nesmíme ji nikdy vařit, jenom opatrně dusit. Postupujeme následovně: Jednu oloupanou a nakrájenou cibuli necháme zpěnit na rozpuštěném tuku. K cibuli přidáme opranou, očištěnou a na nudličky nakrájenou mrkev ochutíme ji trochou Vegety, přidáme 1 lžičku cukru, 2 lžíce vody a hrnec těsně přiklopíme. Na malém plameni mrkev 15-20 minut dusíme. Hrnec neotvíráme, jen jím během dušení několikrát zatřepeme. Důležité je abychom pracovali na malém ohni. V případě potřeby přidáme trochu horké tekutiny. Hodláme-li podávat mrkev např. se zeleným hráškem, vložíme hrášek do hrnce k mrkvi ještě zmrazený asi 6 minut před koncem dušení. Obsahem v hrnci nemícháme, až ke konci udané doby zeleninu ochutnáme, abychom se přesvědčili zda je už měkká. Pak ji teprve zamícháme, přidáme k ní event. ještě kousek čerstvého másla a hrst jemně krájené pažitky nebo petrželky.

 


Vloženo:25. 1. 2000  
http://www.xkuchtik.cz