INGREDIENCE: 300 g polohrubé mouky, 150 g másla nebo Hery, 1 vejce, 70 g moučkového cukru, 1 vanilkový cukr, 1 prášek do pečiva, 1/2 lžičky skořice.
Náplň: marmeláda nebo měkký tvaroh ochucený cukrem, žloutky, rozinkami a citrónovou kůrou, na ozdobu ořechy nebo mandle.
POSTUP PŘÍPRAVY: Z přísad vypracujeme hladké těsto, přikryjeme ho alobalem nebo mikrotenovým sáčkem, vložíme do chladničky a necháme aspoň půl hodiny odpočinout. Pak ho vyválíme, koláčovou formu vymastíme tukem a vysypeme strouhankou, částí těsta formu vyložíme, potřeme marmeládou nebo ochuceným tvarohem, nebo část těsta potřeme marmeládou a část tvarohem. Ze zbytku těsta vyválíme tenké válečky, z nichž uděláme mřížky, vzniklá okýnka ozdobíme dílky ořechů nebo spařenými a sloupnutými mandlemi. Upečeme v předehřáté troubě. Po vychladnutí nakrájíme na výseče a pocukrujeme vanilkovým cukrem.