INGREDIENCE: 8 vajec, 150 g moučkového cukru, 3 lžíce oleje, 2 lžíce horké vody, 200 g mletých vlašských ořechů, 2 lžíce hladké mouky, 1/2 lžičky prášku do pečiva. Náplň: 250 g másla, 2 žloutky, 4 lžíce moučkového cukru, 100 g nastrouhané čokolády, 1/2 balíčku sušenek Koka nebo jiných kakaových sušenek, trochu rumu (nebo několik lžiček silné černé kávy).
POSTUP PŘÍPRAVY: Žloutky vyklepneme do šlehače, bílky necháme v jiné, vyšší nádobě. K žloutkům postupně přimícháme cukr, olej, horkou vodu, ořechy a mouku s práškem do pečiva. Nakonec lehce vmícháme hustý sníh ušlehaný z bílků (můžeme přidat lžičku citrónové šťávy a špetku soli). Těsto nalijeme na vymaštěný a strouhankou vysypaný plech a v předehřáté troubě při vysoké teplotě pečeme asi 8-10 minut. Pak na plechu ještě minutu necháme dojít, okraje uvolníme nožem a plát pečeného těsta sesuneme na vál. Přikryjeme ho utěrkou a svineme do rolády. Necháme dobře vychladnout. Mezitím si připravíme náplň. Změklé máslo ušleháme se žloutky a cukrem, přidáme nastrouhanou čokoládu (nebo 3 lžíce kakaa), válečkem rozdrcené sušenky zalijeme rumem (nebo horkou kávou). Dobře vymícháme na lehkou, dostatečně hustou hmotu, kterou necháme ochladit. Vychladlou roládu pomocí utěrky rozvineme, potřeme stejnoměrně náplní (tu můžeme ještě posypat strouhanými oříšky) a opět svineme. Povrch potřeme zbytkem náplně nebo ho přelijeme čokoládovou polevou a posypeme nasekanými oříšky.