INGREDIENCE: 3 kg zralých jahod, 2 kg želírovacího cukru, 3 vanilkové cukry. POSTUP PŘÍPRAVY: Jahody omyjeme a necháme úplně oschnout. Plody zbavíme stopek a rozčtvrtíme. Rozčtvrcené ovoce promícháme s 500 g želírovacího cukru a asi na 30 minut odstavíme. Směs dáme do vysokého hrnce a na mírném ohni přivedeme pomalu do varu. Vaříme tak dlouho, dokud nezačnou všechny jahody plavat na povrchu. Plátno použijeme jako síto - přeléváme skrz něj jahodovou tekutinu tak, aby čistá šťáva protékala do připravené velké mísy. Nakonec obsah plátěného síta ještě promačkáme, aby vytekla šťáva, co se v jahodách zadržela. Šťávy bychom tímto způsobem měli získat asi 2 litry. Šťávu, zbylý cukr a vanilkový cukr uvedeme do varu a vaříme asi l minutu. Hrnec odstavíme z plotny a vyzkoušíme, zda tekutina dobře zželírovala. Kdyby nebyla dostatečně pevná, necháme obsah hrnce ještě 1-2 minuty povařit nebo přidáme další (asi 100 g) cukr a teprve s ním želé povaříme. Sklenice naplníme a pevně uzavřeme. Zbylý ovocný protlak povaříme s želírovacím cukrem (v poměru 3 díly ovoce na 2 díly cukru), tím získáme vynikající marmeládu, kterou je však třeba rychle spotřebovat.