INGREDIENCE: 1,5 kg jeřabin, 4 větší jablka, l kg cukru, 1/4 l vody. POSTUP PŘÍPRAVY: Červené jeřabiny přešlé prvním mrazíkem otrháme ze stopiček, špatné plody vyhodíme a jeřabiny omyjeme pod tekoucí vodou. Vsypeme je do kastrole, podlijeme trochou vody a dusíme. Jablka oloupeme, vykrájíme jádřince, stopky a okvětí a jablka pokrájíme na menší kousky. Dáme je do dalšího kastrole, podlijeme trochou vody a rozdusíme na pyré. Jeřabiny prolisujeme strojkem nebo sítem a čitou hmotu vlijeme do jablečného pyré. Přivedeme k varu a chvíli odpařujeme. Pak postupně přidáváme cukr, a jakmile marmeláda přiměřeně zhoustne, vlijeme ji do skleniček, uzavřeme víčky a necháme vychladnout.