INGREDIENCE: 2 l plodů černé jeřabiny, l kg krystalového cukru, 1/2 l vína (i ovocného), 1/2 lžičky skořice, 5 roztlučených hřebíčků, sklenka rumu, větší špetka Sorbanu.
POSTUP PŘÍPRAVY: Černé jeřabiny otrháme ze stopek, nekvalitní plody vyhodíme, ostatní propláchneme teplou vodou a necháme okapat. Vsypeme je do kastrole, polijeme vínem a vaříme asi pul hodiny. Pak plody trochu podrtíme, přidáme koření a cukr a povaříme do zhoustnutí. Ke konci varu přidáme Sorban proti plísním a trochu rumu. Vařící marmeládu lijeme do menších skleniček a podáváme při různých příležitostech. Černá jeřabina je velmi zdravá a léčivá na cévní choroby díky vysokému obsahu rutinu, obsahu vitaminu skupiny B i zdraví prospěšných minerálů.