INGREDIENCE: 1 kg plodů černého bezu, 500 g hrušek, 500 g vypeckovaných švestek, 250 g želírovacího cukru, 1 lžička mletého hřebíčku, 2 lžičky mleté skořice, 1/2 lžičky mletého zázvoru, 1/2 lžičky mletého kardamomu, 2-3 lžíce citrónové šťávy.
POSTUP PŘÍPRAVY: Bez pečlivě propereme a necháme oschnout. Otrháme kuličky ze stopek. Hrušky oloupeme, rozčtvrtíme, vykrájíme z nich jádřince a čtvrtky ještě rozpůlíme. Kuličky černého bezu promícháme s osminami hrušek, švestkami a cukrem a necháme všechno odstát, dokud se cukr nerozpustí (asi 3 hodiny). Přimícháme koření. Ovocnou směs dáme na velkou vymaštěnou pánev a vložíme ji do trouby (na střední rošt). Troubu vyhřejeme na 180 °C. Povidla necháme v troubě asi 2 1/2 hodiny vyvařit, ale nemícháme je přitom. Když konečně zhoustnou, ochutíme je dle libosti citrónovou šťávou. Nakonec povidly naplníme sklenice a pevně je uzavřeme.