xkuchtik.cz

 

ŠÍPKOVO-BROSKVOVÁ MARMELÁDA

 

INGREDIENCE: 1,5 kg zahradních šípků, 1,5 kg pozdnějších broskví, 2 kg želírovacího cukru, 2 lžíce citrónové šťávy, půl lžičky vanilkové třešti. POSTUP PŘÍPRAVY: Šípky zbavíme zbytků květů a stopek, rozpůlíme je a odstraníme co nejlépe semínka a nedužinatou část plodu. Ještě jednou je důkladně opláchneme vodou, nasypeme do hrnce a zalijeme vodou. Šípky asi l /2 hodiny lehce povaříme. Potom je scedíme a necháme okapat. Broskve přelijeme vařící vodou, krátce je necháme spařit a potom je zchladíme, svlékneme slupku, rozčtvrtíme a vypeckujeme. Dužinu nakrájíme na kostky. Smícháme s želírovacím cukrem, citrónovou šťávou a vanilkovou třeští a necháme směs asi na 30 minut odstát. Mezitím šípky rozmixujeme a nakonec je protlačíme sítem. Šípkový protlak smícháme se zbylým želírovacím cukrem, přendáme do hrnce a na mírném ohni přivedeme za častého míchání do varu. Broskve v jiném hrnci za častého míchání také povaříme. Vaříme tak dlouho, až se rozvaří na kaši. Potom je smícháme se šípky. Marmeládu vaříme asi 3 minuty a nezapomeneme ji stále míchat. Hrnec odstavíme a zkontrolujeme, zda je v něm hmota správně zželírovaná. Naplníme marmeládou sklenice a pevně je uzavřeme.

 


Vloženo:11. 7. 2014  
http://www.xkuchtik.cz