xkuchtik.cz

 

ANGLICKÁ POMERANČOVÁ MARMELÁDA

 

INGREDIENCE: l kg chemicky neošetřovaných pomerančů s tlustou kůrou, 1,5 kg želírovacího cukru. POSTUP PŘÍPRAVY: Pomeranče opláchneme v horké vodě a tence oloupeme. Kůru nakrájíme na tenoučké proužky. Pomeranče rozpůlíme. Každou polovinu dáme do plátěného pytlíčku a silou vymačkáme do mísy. Obsah mísy, ve které je zatím jen pomerančová šťáva, doplníme na 2 l /2 litru. Dužinu v plátěném pytlíčku ponoříme do mísy, kam přidáme i tenké proužky kůry a necháme přes noc odstát. Obsah mísy přelijeme do hrnce, zahříváme na prudším ohni a asi 2 hodiny vaříme. Tkaninu s pomerančovou dužinou vyjmeme a změříme objem tekutiny. Na každý l /41itr připadá 225 g cukru. Obě složky promícháme, necháme je asi 30 minut vařit a během toho tekutinu párkrát zamícháme. Odstavíme hrnec z plotny. Marmeládu zpěníme mícháním a vyzkoušíme, zda správně zželírovala. Hotovou marmeládou naplníme sklenice a pevně je uzavřeme. Během toho, co marmeláda chladne, sklenice několikrát převrátíme, aby se proužky kůry rovnoměrně rozmístily po celé marmeládě.

 


Vloženo:21. 6. 2014  
http://www.xkuchtik.cz