INGREDIENCE: l kg jablk, l kg dobře vyzrálých rajčat, 1,5 kg cukru, 2 citróny, 1/2 lžičky hřebíčku, 2 kuličky nového koření, kousek celé skořice, sklenka meruňkovice nebo rumu. POSTUP PŘÍPRAVY: Jablka oloupeme, vykrojíme jádřince, stopku a okvětí a jablka pokrájíme na kousky. Vložíme je do kastrole, přidáme pokrájené citróny, podlijeme trochou vody a rozvaříme pyré. Rajčata rozkrájíme, rovněž trochu podlijeme a také rozvaříme. Rajčata po rozvaření propasírujeme k jablkům, přidáme koření zabalené v gáze a společně za stálého míchání 10 minut vaříme. Zbytky citrónu vyndáme, přidáme cukr a ještě 10 minut povaříme, aby se cukr rozpustil. Můžeme přidat i trochu Sorbanu. Pak vyjmeme koření, přilijeme alkohol a vařící marmeládu nalijeme do skleniček. Dobře uzavřeme víčky, obrátíme dnem nahoru a po chvíli uklidíme do chladu.