xkuchtik.cz

 

MERUŇKOVÁ KLEVELA

 

INGREDIENCE: 1 kg přezrálých meruněk, 400 g cukru, špetka Sorbanu.

POSTUP PŘÍPRAVY: Meruňky omyjeme, vadné plody vykrájíme, vypeckujeme, větší plody překrájíme, vložíme do širšího kastrole, přidáme trochu cukru, a pokud je třeba, i trošku teplé vody. Na mírném plameni a za častého promíchání meruňky rozvařujeme. Postupně přidáváme celou dávku cukru a vaříme ještě asi 10 minut. Ke konci varu přidáme Sorban. Klevelu můžeme doplnit sklenkou rumu nebo meruňkovice, horkou nalít do skleniček, uzavřít víčky, a pokud Sorban nepoužijeme, raději ještě sterilujeme asi 10 minut při 90°C. Dříve se klevela po uvaření nalila do velké sklenice ( 3 l ), povrch se posypal cukrem a vždy, když se část odebrala, opět se na povrch nasypal cukr. Klevela se používala k potírání lívanců, placek, tvarohových knedlíků apod.

 


Vloženo:24. 7. 2009  
http://www.xkuchtik.cz