xkuchtik.cz

 

ROSOL Z RYBÍZOVÉ ŠÁVY

 

INGREDIENCE: 1,5 kg červeného rybízu, na l l šávy 800 g cukru, špetka Sorbanu. POSTUP PŘÍPRAVY: Rybíz otrháme ze stopiček, propláchneme vodou, vložíme do širšího kastrole a podlijeme trochou vody. Pomalu zahříváme k varu a vaříme, až se bobulky rozvaří. Po ochlazení prolisujeme mlýnkem na ovoce nebo v odšavovači a na l l šávy přidáme 800 g cukru. Nejdřív vaříme bez cukru prudkým varem, aby se tekutina odpařila. Po odpaření asi třetiny šávy přidáme teprve cukr, zmírníme oheň a vaříme. Asi po 15 minutách začne šáva s cukrem rosolovatět, což poznáme, když kapku šávy vlijeme na studený talířek. Pak ošetříme Sorbanem proti plísni, vařící rosol vlijeme do skleniček, zavíčkujeme, obrátíme dnem vzhůru a necháme vychladnout.

 


Vloženo:21. 6. 2014  
http://www.xkuchtik.cz