INGREDIENCE: 1,5 kg červeného rybízu, na l l ávy 800 g cukru, petka Sorbanu. POSTUP PŘÍPRAVY: Rybíz otrháme ze stopiček, propláchneme vodou, vloíme do irího kastrole a podlijeme trochou vody. Pomalu zahříváme k varu a vaříme, a se bobulky rozvaří. Po ochlazení prolisujeme mlýnkem na ovoce nebo v odavovači a na l l ávy přidáme 800 g cukru. Nejdřív vaříme bez cukru prudkým varem, aby se tekutina odpařila. Po odpaření asi třetiny ávy přidáme teprve cukr, zmírníme oheň a vaříme. Asi po 15 minutách začne áva s cukrem rosolovatět, co poznáme, kdy kapku ávy vlijeme na studený talířek. Pak oetříme Sorbanem proti plísni, vařící rosol vlijeme do skleniček, zavíčkujeme, obrátíme dnem vzhůru a necháme vychladnout.