xkuchtik.cz

 

KRÁLÍK NA HOŘČICI.

 

INGREDIENCE: 1 větší králičí hřbet s kýtami (předek ponecháme k jinému použití), 2 mrkve, 1 velká cibule, 1 malý celer, 3 kořeny petržele (místo petržele nelze použft pastiňáku), na špičku kulatého nože tymián, 1 bobkový líst, špetka rozmarýnu, 60 g másla 100 ml bílého vína (Ludmila, rulandské, ryzlink apod. 1/8 l smetany ke šlehánt (33%), 100 g pikantní hořčice. POSTUP PŘÍPRAVY: Králičí maso osolíme, opepříme, potřeme máslem, vložíme do horké trouby a za častého podlévání horkou vodou 30 minut pečeme. Pak maso vyjmeme z trouby, silně je potřeme hořčicí vložíme je zpět do pekáče a kolem dokola obložíme očištěnou, na malé kousky nakrájenou zeleninou, do níž přidáme bobkový list, tymián a rozmarýn. Pekáč znovu vsuneme do trouby a v mírnější troubě ještě asi 20-30 minut pečenie. Čas od času podlijeme. Pozn.: Budeme-li masó péci v mírnější troubě, nebudeme je podlévat a šťáva bude chutnější. Je však třeba občas se o stavu přesvědčit a event. trošku tekutiny přidat: Zelenina se nesmí připálit ani zhnédnout. Hotového králíka vyjméme z pekáčku a ponecháme jej v teple. Vypečenou šťávu nalijeme do pánve, přidáme k ní víno a smetanu. Vše společně 2 minuty mírně povaříme, pak omáčku přelijeme sítem a event. dochutíme. Ke králíku, obloženému zeleninou, podáváme omáčku zvlášt.

 


Vloženo:26. 1. 2000  
http://www.xkuchtik.cz