INGREDIENCE: 300 g oloupaných a vypeckovaných švestek, l kg zralých rajčat, 2 jablka, 2 cibule, 120 g cukru, 1 lžíce Pektogelu, 1,5 dl 8% octa, l lžička soli, po půl lžičce zázvoru, pepře, tlučeného hřebíčku, 1/4 lžičky skořice. POSTUP PŘÍPRAVY: Švestky vhodíme do vařící vody, vyjmeme a sloupneme slupku. Pak je vypeckujeme a nakrájíme na menší kousky. Stejně sloupneme po spaření i rajčata a překrojíme. Jablka oloupeme, vykrojíme jádřince a také je pokrájíme na plátky. Cibuli nakrájíme nadrobno a ovoce a zeleninu vsypeme do širšího kastrole. Můžeme trochu podlít vodou a za občasného promíchání dusíme na mírném ohni 40 minut. Poté přidáme koření, cukr a ocet a dusíme ještě asi 15 minut při vyšší teplotě. Stále mícháme. Hustou vařící směs vlijeme do skleniček, zavřeme víčky, obrátíme a necháme ochladit. Používáme jako doplněk k masitým jídlům, jídlům ke grilu, k uzeninám apod.