INGREDIENCE: 2 cukrové melouny (asi po l kg), 200 g cukru, 1/8 l jemného bílého vinného octa, 1 lžička kardamomových semínek, 1 lžička koriandrových semínek, 1 lžička mleté kurkumy, 1/2 lžičky mletého zázvoru, větší špetka pepře, sůl, 2 hrsti meduňkových lístků.
POSTUP PŘÍPRAVY: Meloun rozpůlíme a odstraníme jádra a vláknitou dužinu, která je uprostřed plodu. Poloviny melounů rozkrojíme asi na 3 centimetry široké proužky. Oddělíme dužinu od slupky a rozkrájíme ji na kostičky. Kostičky smícháme s cukrem a vinným octem. Zakryjeme je a necháme asi 2 hodiny v klidu, aby mohl cukr vytáhnout z melounu šťávu. Vše dáme do nerezového hrnce, a to včetně kardamomu, koriandru, zázvoru, pepře a soli. Čatní na středním ohni uvedeme do varu. Za stálého míchání vaříme asi 30 minut na mírnějším ohni, až se melounové kostičky rozvaří a z čatní se stane kompaktní masa. Meduňkové lístky otrháme a nasekáme na nepříliš malé kousky. Vsypeme je do čatní a vaříme ještě 5 minut. Potom čatní rozdělíme do sklenic, které hned zavřeme. Skladujeme-li čatní v chladu, vydrží asi 2 měsíce. Podáváme k rybám, bílému masu a nářezům. Místo meduňky můžeme použít mátu, případně obě byliny najednou.