INGREDIENCE: Dobře vyzrálé zdravé třešně, 500 g cukru, 1/2 l vody na sirup.
POSTUP PŘÍPRAVY: Třešně omyjeme, necháme okapat, otrháme stopky a necháme na lísce na prudkém slunci zavadnout. Můžeme předsušit také v troubě nebo v sušárně při 40 °C. Zavadlé třešně zmáčkneme a odstraníme pecku. Cukr svaříme s vodou na sirup, odpeckované třešně do něho nasypeme a zahříváme na 90 °C, ale nevaříme. Hned sejmeme z ohně a necháme do druhého dne chladnout. Poté opět přivedeme téměř k varu, necháme vychladnout v sirupu a scedíme. Necháme na cedníku okapat, rozložíme na lísku nebo na síto a sušíme buď na prudkém slunci, nebo s sušárně při 60°C. Dosušíme při nižší teplotě. Sušené třešně jsou vláčné a neteče z nich šťáva. Po vychladnutí je nasypeme do sklenic, uzavřeme, ale občas kontrolujeme, aby nechytily plíseň.