INGREDIENCE: 350 g hladké mouky, l vrchovatá lžíce sádla nebo ztuženého tuku, l vejce, l lžička octa, špetka soli, 1/8 l vlažné vody, l vejce na potření závinů.
Náplň: l kg jablk, 2 šálky osmažené strouhanky, skořice, cukr, máslo.
POSTUP PŘÍPRAVY: Mouku osolíme, rozdrobíme s tukem a zaděláme vodou, v níž jsme rozšlehali vejce a ocet. Zpracováváme nejdříve nožem, a když se přísady spojí, vypracujeme rukama hladké a nelepivé těsto. Přikryjeme ho nahřátým kastrůlkem a necháme půl hodiny odpočívat. Mezitím si připravíme jablka, oloupeme je, nakrájíme na plátky nebo nahrubo nastrouháme. Strouhanku osmažíme na másle dočervena. Těsto rozdělíme na poloviny a nejprve válečkem vyválíme placku, kterou pak rukama vytahujeme, aby byla tenká jako papír. Těsto posypeme částí strouhanky, pokryjeme jablky, osladíme a okořeníme, přidáme ještě strouhanku a svineme do závinu. Stejně utvoříme i druhý závin. Položíme na pomaštěný plech, potřeme rozšlehaným vejcem a upečeme dozlatova.