INGREDIENCE: 500 g lístkového těsta, l vejce na potření.
POSTUP PŘÍPRAVY: Jablka oloupeme a nakrájíme na tenké plátky nebo je nastrouháme nahrubo. Rozinky omyjeme pod tekoucí vodou a namočíme je, aby mírně nabobtnaly. Ořechy hrubě nasekáme nebo nastrouháme. Lístkové těsto rozdělíme na poloviny, po jednom je na pomoučeném vále vyválíme na obdélník o délce pečicího plechu a šířce asi 30 cm. Těsto posypeme částí strouhanky, pokapeme ji máslem, přidáme plátky jablk, rozinky, ořechy, cukr se skořicí a ještě strouhanku. Opět pokapeme máslem, těsto přehrneme přes sebe a spojíme rozšlehaným vejcem. Stejně připravíme i druhý závin. Oba záviny přendáme na vypláchnutý plech a potřeme je rozšlehaným vejcem. Záviny vložíme do předehřáté trouby, pečeme poměrně prudce asi půl hodiny. Ke konci pečení teplotu snížíme.