xkuchtik.cz

 

VÁNOČNÍ JABLEČNÝ ZÁVIN.

 

INGREDIENCE: 350 g hladké mouky, l lžíce másla, l vejce, špetka soli, 1/8 l vlažné vody, lžička octa.
Náplň: l kg jablk, 4 lžíce strouhanky, 2 hrsti rozinek, 2 hrstky nasekaných ořechů, 2 lžíce cukru smíchaného se skořicí, 2 lžíce rozehřátého másla na pokropení závinu.

POSTUP PŘÍPRAVY: Na vále zpracujeme mouku s vodou, v níž jsme rozšlehali vejce, sůl, tekuté máslo a lžičku octa. Nejdříve těsto spojujeme nožem, po spojení ho důkladně propracujeme rukama, až je hladké a nelepivé, pružné a lesklé. Z těsta utvoříme bochánek, potřeme ho máslem a přiklopíme nahřátým kastrůlkem. Necháme ho půl hodiny odpočinout, pak rozkrojíme na poloviny a na pomoučeném vále vyválíme. Rozválený plát přeneseme na utěrku, s jejíž pomocí ještě těsto dále vytahujeme, až je tenké, ale netrhá se. Těsto potřeme máslem, posypeme částí strouhanky, kterou můžeme předem osmahnout na másle, posypeme oloupanými a na plátky nakrájenými jablky, cukrem se skořicí, ořechy a rozinkami a ještě trochou strouhanky. Pak závin pomocí utěrky svineme, položíme na plech a stejně připravíme i druhý závin. Před pečením oba záviny potřeme rozehřátým máslem a upečeme v horné troubě. Po vychladnutí posypeme vanilkovým cukrem a podáváme.

 


Vloženo:18. 12. 2003  
http://www.xkuchtik.cz