INGREDIENCE: 500 g polohrubé mouky, špetka soli, 120 g moučkového cukru, 2 vejce, 40 g droždí, 1/4 l mléka, l lžíce cukru, 200 g másla nebo rostlinného tuku.
POSTUP PŘÍPRAVY: Z vlažného mléka, rozdrceného droždí, lžíce cukru a lžíce mouky umícháme kvásek a necháme ho zkynout. Mouku promícháme se špetkou soli, cukrem, vejci, vzešlým kváskem a nakonec vmícháme rozehřátý tuk. Vypracujeme hustší těsto, podle potřeby podsypeme moukou, vložíme ho do mísy a necháme na teple vykynout. Mezitím si uvaříme mák (asi 15 minut), nakonec vmícháme rum. Vykynuté těsto vyválíme na pomoučeném vále na obdélník, potřeme ho makovou náplní, svineme, položíme na pomaštěný plech a necháme kynout. Po 20 minutách závin potřeme tukem nebo rozšlehaným vejcem a pečeme v mírně vyhřáté troubě asi 50 minut.