INGREDIENCE: 250 g polohrubé mouky, 125 g Hery, l bílý jogurt, l kg jablk, pískový cukr, strouhanka osmažená na másle, skořice, vejce na potření závinu.
POSTUP PŘÍPRAVY: Mouku rozdrobíme se změklou Herou a zaděláme jogurtem. Vypracujeme těsto, rozdělíme ho na poloviny, podsypeme ho moukou a vyválíme do obdélníku, jablka oloupeme a nakrájíme na plátky. Rozehřejeme máslo, přidáme trochu oleje a strouhanku osmažíme. Polovinu dávky jablk rozprostřeme na vyválené těsto, jablka posypeme smaženou strouhankou, posypeme cukrem a trochou skořice (můžeme přidat i v rumu namočené rozinky a hrubě nasekané ořechy). Stejně připravíme i druhý závin. Pak je opatrně přeneseme na pomaštěný plech, potřeme rozšlehaným vajíčkem a dáme do předehřáté trouby péct. Dozlatova upečené záviny vyjmeme a na plechu necháme vychladnout. Pak krájíme na řezy a podáváme pocukrované.