INGREDIENCE: 5 vajec, 1/8 (125 g) másla nebo Hery, 250 g cukru, 420 g polohrubé mouky, l prášek do pečiva, strouhaná kůra z citrónu, šálek mléka, l lžíce kakaa, 2 lžíce rumu, tuk a hrubá mouka na formu.
POSTUP PŘÍPRAVY: Žloutky oddělíme od bílků, žloutky vložíme do šlehače, přidáme cukr a po částech změklé máslo a ušleháme za občasného přidání vlažného mléka do pěny. Pak přidáme strouhanou citrónovou kůru, mouku s práškem do pečiva a nakonec sníh ušlehaný z bílků. Třetinu těsta vlijeme do misky, v níž jsme rozmíchali kakao s rumem, a společně promícháme. Do vymaštěné a moukou vysypané bábovkové formy vlijeme polovinu těsta, na ně vlijeme těsto obarvené kakaem a na povrch opět těsto světlé. Bábovku vložíme do předehřáté trouby a pečeme při 180 °C asi 40 minut. Ke konci pečení teplotu ještě snížíme. Upečenou bábovku vyjmeme z trouby a ještě chvíli necháme ve formě. Pak ji vyklopíme na tác, pocukrujeme a necháme vychladnout.