INGREDIENCE: Na těsto: 100 g hořké čokolády na vaření, 50 ml silné kávy, 140 g měkkého másla, 200 g cukru, 2 vejce, 200 g polohrubé mouky, 2 rovné lžičky prášku do pečiva, l lžička skořice, 1/4 lžičky mletého hřebíčku, 100 ml mléka. Na krém: 600 g šlehačky, 2 lžíce cukru, l lžička skořice, máslo na vymazání dortové formy. POSTUP PŘÍPRAVY: Na kousky rozdělenou čokoládu dáme do kávy a necháme rozpustit, dobře promícháme, dokud není pěkně hladká. Dortovou formu vymažeme máslem. Máslo s cukrem našleháme do pěny, potom přidáme vajíčka a celé důkladně prošleháme. Do mouky zamícháme prášek do pečiva a vmícháme k máslu s cukrem a vajíčky. Přidáme tekutou čokoládu, skořici, hřebíček a nakonec mléko. Vzniklé těsto vlijeme do formy a vložíme do vyhřáté trouby. Upečený dort necháme vychladnout a vodorovně rozpůlíme. Dotuha našleháme šlehačku s cukrem a skořicí a náplní potřeme povrch spodní poloviny dortu. Překryjeme druhou polovinou a její povrch rovněž potřeme. Kolem dokola rovnoměrně posypeme celý dort skořicí a zbylou šlehačku ozdobně nastříkáme zdobítkem po obvodu dortu.