INGREDIENCE: 350 g polohrubé mouky, 250 g másla (lžíci odebereme na vymaštění košíčků), 120 g cukru, lžička citrónové kůry, 4 žloutky.
POSTUP PŘÍPRAVY: Ze surovin na košíčky vypracujeme hladké těsto, necháme ho v chladu odpočinout, pak ho natlačíme tence do vymaštěných formiček košíčků a upečeme v horké troubě dobleda. Vychladlé košíčky naplníme náplní: cukr svaříme s vodou (asi 5 minut), do horkého vmícháme strouhané ořechy nebo mandle (nebo směs mandlí a ořechů), přidáme bílky, citrónovou kůru a směs zředíme rumem. Povrch můžeme ozdobit dílkem mandarinky, kuličkou vína a lžičkou šlehačky (pokud košíčky podáváme ihned). Košíčky do zásoby můžeme přelít polevou z 200 g moučkového cukru umíchaného s 2 až 3 lžícemi horké višňové šťávy a ozdobit plátkem z červeného kandovaného ovoce.