xkuchtik.cz

 

MANDLOVÉ PERNÍČKY.

 

INGREDIENCE: 180 g moučkového cukru, 180 g másla (nebo rostlinného tuku), 180 g mandlí (mohou být i vlašské ořechy), l vejce, 2 lžíce tekutého medu, 5 lžic mléka, 1/2 lžičky skořice, špetka muškátového oříšku, 2 hřebíčky (nebo l lžička prášku do perníku), 350 g hladké mouky, strouhaná citrónová kůra z celého citrónu, l vejce na potření perníčků.

POSTUP PŘÍPRAVY: Mouku, cukr, koření, strouhané mandle (nebo ořechy) a strouhanou citrónovou kůru smícháme a zaděláme směsí rozehřátého másla, mléka, medu a vejce na hladké a husté těsto. Přikryjeme ho fólií a necháme v chladu odpočinout alespoň hodinu i déle, třeba do druhého dne. Pak na pomoučeném vále rozválíme na tenkou placku a formičkami vykrájíme tvary. Rozložíme na pomaštěný plech, potřeme rozšlehaným vejcem, můžeme ozdobit půlkami mandlí a upečeme v předehřáté troubě při střední teplotě. Po vychladnutí můžeme zdobit citrónovou nebo bílkovou polevou. Perníčky můžeme podávat bez předchozího proležení.

 


Vloženo:20. 12. 2003  
http://www.xkuchtik.cz