INGREDIENCE: 2 kg oloupaných a semen zbavených cuket (místo cuket můžeme použít okurky, patizony, tykev či dýně apod.), 2 kg cibule, 2 kg paprik, 2 kg rajčat, 2 dl oleje, 1/2 l vody, 1,5 dl 8% octa, 300g cukru, 8 kuliček nového koření, l lžička pepře, 3 bobkové listy, 150 g soli. POSTUP PŘÍPRAVY: Připravené cukety, spařená a oloupaná rajčata a vyčištěné papriky pokrájíme na proužky. Cibuli nakrájíme nadrobno. V hrnci rozehřejeme olej, vhodíme na něj pokrájenou cibuli a osmahneme ji dosklovita, ne dožluta. Pak vsypeme pokrájenou zeleninu, promícháme ji a zalijeme vodou s octem, kořením, solí a cukrem (cukr můžeme přidat až koncem varu), vše promícháme a vaříme 15 minut. Horkou směs vlijeme do sklenic i s nálevem, zavíčkujeme a pro jistotu 5 minut sterilujeme varem. Pak ochladíme a uklidíme do chladu. V hrnci rozehřejeme olej, vhodíme do něj pokrájenou cibuli a osmahneme ji dosklovita, ne dožluta. Pak vsypeme pokrájenou zeleninu, promícháme ji a zalijeme vodou s octem, kořením, solí a cukrem. Vše promícháme a vaříme 15 minut. Horkou směs vlijeme do sklenic i s nálevem, zavíčkujeme a pro jistotu 5 minut sterilujeme varem. Pak ochladíme a uklidíme do chladu.