INGREDIENCE: 3 kg červené řepy, l větší křen, 2,5 l vody, 3 dl 8% octa, l lžička cukru, l lžička soli, l lžička semínka fenyklu (nemusí být).
POSTUP PŘÍPRAVY: Řepu očistíme, odkrojíme chrást, ale kořínek necháme. Omyjeme ji, vložíme do hrnce, zalijeme vodou a vaříme asi půl hodiny dle velikosti řepy. Pak vodu slijeme, po ochlazení řepu oloupeme a nakrájíme ozdobným nožem na nudle, proužky nebo kostičky. Řepu přelijeme nálevem, který jsme si připravili svařením vody, octa, cukru, soli a fenyklu (fenykl není nutný), přidáme nastrouhaný křen, vše promícháme, dáme do skleniček, nejlépe 0,3 dl, uzavřeme víčky, naskládáme do sterilizačního hrnce a při teplotě 85 °C sterilujeme 20 minut. Pak skleničky vyndáme a necháme ochladit. Uschováme v chladu a temnu.