INGREDIENCE: 1 kg červené řepy, l kg bílého hlávkového zelí, 200 g oloupané cibule, 3 lžíce nastrouhaného křenu.
POSTUP PŘÍPRAVY: Červenou řepu očistíme, půl hodiny vaříme, pak ji ochladíme, sloupneme a nakrájíme na kostičky nebo nudličky. Zelí nakrájíme na proužky, vhodíme do vařící vody, po minutě slijeme a necháme okapat. Křen nastrouháme na jemném struhadle. Vše smícháme, zalijeme nálevem, který jsme si připravili svařením vody, s octem, solí, cukrem a pepřem, řepu se zelím a křenem zalijeme nálevem a v míse nebo jiné nádobě necháme do druhého dne odležet. Pak dáme do skleniček, uzavřeme víčky a sterilujeme při 85 °C asi 20 minut. Necháme ochladit a uschováme v chladu a temnu. Červená řepa se zelím je velmi jemná a lahodná. Zelí se obarví šťávou z řepy a křen dodá salátu pravý říz.