INGREDIENCE: Okurky „nakládačky", na 1 l vody l lžíce soli, snítky kopru, vinné, višňové nebo dubové listy, několik stroužků česneku.
POSTUP PŘÍPRAVY: Do pětilitrové lahve nebo podobné nádoby vkládáme očištěné a vidličkou propíchané okurky, prokládáme je koprem, listím a občas přidáme i česnek. Můžeme přidat i několik stroužků česneku, plátků křenu, nebo na prstýnky nakrájenou cibuli. Vše zalijeme osolenou vodou, na povrch položíme okvětí kopru, okurky přitlačíme dřevěným plátkem, aby nevyplavaly, překryjeme plátýnkem a necháme kvasit v teplé místnosti asi týden až 10 dní. Pak je přemístíme do chladnější místnosti. Když se na povrchu utvoří bílý povlak, odstraníme dřívko a okurky můžeme ihned konzumovat. V chladu vydrží několik dní.