INGREDIENCE: dobře vyzrálé kapie nebo papriky. Nálev: na l litr vody 1/4 l octa, 30 g soli, 120 g cukru. Koření: žlutá hořčičná semínka, bobkový list, nové koření. POSTUP PŘÍPRAVY: Z kapií nebo paprik vyřízneme stopky s jádřinci, lžící odstraníme vnitřní žebra, kapie nebo papriky nakrájíme na půlky, čtvrtky nebo proužky. Dobře omyjeme, odplavíme semena a postupně je vkládáme do téměř vařící osolené vody. Kapie nebo papriky povaříme 5 minut, vyjmeme a okapané urovnáme do čistých nahřátých sklenic. Proložíme je opláchnutým kořením a případně plátky cibule, zalijeme horkým nálevem, uzavřeme víčky a sterilujeme: zahříváme je na teplotu 85 °C a při této teplotě sterilujeme sklenice o obsahu 0,7 až 0,9 125 minut, o obsahu 0,5 120 minut. Po sterilaci sklenice rychle ochladíme. Tip: Kapie a papriky můžeme sterilovat také s olejem -pro delší uchování se tento způsob nedoporučuje pro náchylnost oleje k oxidaci, která způsobuje jeho žluknutí. K přípravě nálevu použijeme vodu od převáření paprik - dávku soli zmenšíme o použité množství.