INGREDIENCE: čerstvé bílé nebo červené zelí.
POSTUP PŘÍPRAVY: Ze zelí odstraníme vadné listy, hlávky omyjeme, rozkrojíme na půlky, odstraníme košťál a pokrájíme na nudličky asi 2 cm široké. Zelí vsypeme po částech do vařící osolené vody, přivedeme k varu, povaříme 10 minut, vyjmeme, necháme odkapat a naplníme do sklenic. Zelí proložíme opláchnutým kořením, zalijeme horkým nálevem, který připravíme smícháním všech přísad, sklenice ihned uzavřeme víčky a vložíme do sterilizačního hrnce s horkou vodou. Sklenice zahříváme na teplotu 90 °C a při této teplotě sterilujeme: sklenice o obsahu 0,7 až 0,9 l 45 minut, o obsahu 0,5 l 35 minut. Pak sklenice hned ochladíme. Ze sterilovaného zelí připravujeme saláty s přídavkem mrkve, krájené cibule, jablk a okurek.