INGREDIENCE: 2 menší zelné hlávky bílého zelí, 5 mrkví, 2 červené řepy, 100 g česneku, l lžíce drceného kmínu, 1/2-1 lžička čili a soli, na l l vody 4 lžíce octa a 2 lžíce soli.
POSTUP PŘÍPRAVY: Zelí rozpůlíme, vykrojíme košťály a hlávky rozdělíme na výseče, vhodíme je do vařící osolené vody a 5 minut vaříme. Pak vyjmeme a vkládáme po vrstvách do vymyté lahve od okurek. Každou vrstvu prosypeme kmínem, na kolečka nakrájenou mrkví, na plátky nakrájeným česnekem, špetkou čili, špetkou soli a plátky uvařené a sloupnuté červené řepy. Jednotlivé vrstvy dobře upěchujeme, aby neobsahovaly vzduch. Šťávu ze zelí, která vystoupí na povrch, slijeme nebo sebereme sběračkou a sklenici doplníme čistou převařenou vodou s octem. Dlouhou jehlicí ještě zelí propícháme, aby se slaná octová voda dostala i do spodních vrstev. Povrch sklenice upevníme dřevěnou dýhou, aby zelí nevystupovalo nahoru. Sklenici uzavřeme fólií a upevníme gumičkou. Pod sklenici umístíme mísu, aby přebytečná šťáva při kvašení nevytékala na zem. Po bouřlivém kvašení přemístíme sklenici se zelím do chladna a po několika dnech je můžeme ochutnat. Pokud voda z povrchu vyschne, hned přilijeme čerstvou osolenou a okyselenou vodu. Vykvašené zelí můžeme uchovat v chladničce nebo ho sterilovat ve skleničkách.