INGREDIENCE: 3 kg bílého hlávkového zelí, 2 kg červené řepy, 500 g cibule, l větší křen, 1,5 l vody, 4 dl octa, 400 g cukru, 4 lžíce soli.
POSTUP PŘÍPRAVY: Nejdříve uvaříme červenou řepu (asi 30 minut), po ochlazení ji oloupeme a nahrubo nastrouháme nebo nakrájíme na nudličky. Vodu přivedeme k varu, přidáme ocet, cukr a sůl, vhodíme nakrouhané zelí bez košťálů, nadrobno nakrájenou cibuli a vaříme 10 minut. Poté vhodíme připravenou červenou řepu a oloupaný a na jemném struhadle nastrouhaný křen. Vše ještě 7 minut povaříme, pak vařící napěchujeme do sklenic i s nálevem a hned zavíčkujeme. Pokud však zelí není vařící, musíme sklenice po uzavření 10 minut sterilovat při 90°C.