INGREDIENCE: 2 kg dýně, 1/2 kg dobře vyzrálých rajčat, 4 cibule, 2 lžíce rozinek, malá palička česneku, 2 lžíce soli, 500 g cukru, l hlízka čerstvého zázvoru (nebo lžička mletého), po lžičce pepře a utlučeného nového koření, 1/2 dl 8% octa. POSTUP PŘÍPRAVY: Dýni oloupeme, vykrojíme semeníky i měkkou část dužiny a pevnou dužinu nakrájíme na proužky. Rajčata spaříme, sloupneme slupku a pokrájíme je na kousky. Cibuli oloupeme a nakrájíme ji nadrobno, česnek oloupeme a prolisujeme nebo nastrouháme na jemném struhadle. Vše vhodíme do hrnce, osolíme, promícháme a podlijeme sběračkou vody. Přivedeme k varu a nejdříve vaříme prudce, později var zmírníme. Postupně přidáváme spařené a propláchnuté rozinky, nastrouhaný nebo mletý zázvor, pepř a nové koření. Když směs houstne, přidáme ocet a vaříme dál. Nakonec vmícháme cukr. Lžičku směsi vlijeme na talířek, po ochlazení ochutnáme a podle potřeby dochutíme. Můžeme i přiostřit čili kořením nebo ostrou paprikou. Vařící čatní vlijeme do malých skleniček, uzavřeme víčky a obrátíme dnem vzhůru.