INGREDIENCE: l malá oranžová dýně (asi 2 kg), 2 omyté citróny, 1 hlízka čerstvého zázvoru, 200 g rozinek, 1/2 l vinného octa z bílého vína, 300 g cukru. POSTUP PŘÍPRAVY: Dýni oloupeme, vykrojíme semeníky a měkkou dužinu. Tuhou dužinu nakrájíme na kousky a vhodíme do kastrole. Přidáme citrón nakrájený na plátky a zbavený semínek, oloupaný a nastrouhaný zázvor (pokud nemáme čerstvý, použijeme lžičku sušeného), přidáme spařené rozinky, podlijeme octem, přidáme trochu vody a dusíme za častého promíchání asi půl hodiny. Pokud bude třeba, podlijeme trochou vody. Do částečně rozvařené hmoty vsypeme cukr, povaříme ještě asi 10 minut a hustou směs naplníme do skleniček. Uzavřeme víčky, obrátíme, necháme ochladit a uložíme do chladné místnosti.