INGREDIENCE: 5 kg rajčat, 2 větší jablka, 2 cibule, l lžička celého pepře, 1/2 lžičky nového koření, 2 hřebíčky, 2 bobkové listy, 1/2 lžičky mletého zázvoru, l lžička ostré papriky nebo 2 feferonky, 2 lžíce plnotučné hořčice, 2 dl octa, 3-4 lžíce cukru, l lžíce soli.
POSTUP PŘÍPRAVY: Dobře vyzrálá rajčata, jablka bez jádřinců a oloupanou cibuli pokrájíme, dáme do hrnce a za častého míchání rozvaříme. Směs rozmixujeme, propasírujeme a šťávu vrátíme do hrnce. Přidáme všechno koření, ocet, sůl a cukr a vaříme za častého míchání na mírném ohni dohusta. Nakonec vmícháme hořčici. Ještě krátce povaříme a nalijeme do malých skleniček. Uzavřeme víčky, obrátíme a necháme vychladnout.