INGREDIENCE: 1 cibule, 100g mrkve, 100g cukety, 3 lahůdkové cibulky, 200 ml bílého vína, 2 lžíce rajčatového protlaku, 3 rajčata, 100g šunky, 1 l zeleninového nebo masového vývaru z kostky, 200g těstovin, sůl, ml. pepř, 3 lžíce strouhaného sýra, 1 lžička posekané bazalky, sekaná petrželka, pažitka, kopr.
POSTUP PŘÍPRAVY: Cibuli nadrobno posekáme. Mrkev a cuketu nakrájíme na kostičky. Cibulky rozkrájíme na špalíčky dlouhé 2 cm. Do hrnce nalijeme bílé víno, přidáme cibuli a zeleninu, osolíme, opepříme uvedeme do varu. Přikryté dusíme na malém ohni pod bodem varu asi 10-15 minut. Rajčatový protlak zředíme trochou vývaru a vmícháme k podušené zelenině. Rajčata nařízneme do křížku, přelijeme vroucí vodou, zchladíme studenou a stáhneme slupku, z dužiny vybereme zrníčka, nakrájíme na kostky a přidáme do hrnce se šunkou pokrájenou na kostičky. Zalijeme vývarem, přikryjme, uvedeme do varu, do polévky vhodíme těstoviny a povaříme asi 8 minut. Můžeme opepřit, ale nesolím do polévky přijde sýr. Hotovou polévku rozlijeme do talířů, do každého přidáme strouhaný tvrdý sýr, bazalku a najemno nasekanou petrželku, pažitku nebo kopr.