INGREDIENCE: 700g vepřového karé, sůl, pepř, 1 lžíce sušeného rozmarýnu, 3 lžíce slunečnicového oleje, 2 cibule, 2 velká kyselá jablka, 4 lžíce calvadosu, 250 ml smetany ke šlehání.
POSTUP PŘÍPRAVY: Vepřové karé očistíme, omyjeme, osušíme a případně šlachy odřízneme. Maso pak ze všech stran osolíme a opepříme podle chuti a obalíme v sušeném rozmarýnu. Ve velké pánvi rozpálíme 2 lžíce oleje a maso na něm ze šech stran zprudka opečeme. Potom snížíme intenzitu ohně a za stálého obracení ještě asi 15 minut opékáme. Pak maso vyjmeme, pečlivě ho zabalíme do alobalu a uschováme v troubě vyhřáté na 75°C. Mezitím oloupeme cibuli a pokrájíme ji na tenké kroužky. Jablka omyjeme, osušíme je, rozčtvrtíme, vykrojíme jádřince a pokrájíme na plátky. Zbývající olej rozpálíme v pánvi a jablečné dílky i cibulové kroužky na něm za stálého mícháni asi 10 minut restujeme. Nakonec je osolíme a opepříme. Do pánve znovu vložíme vepřové karé, pokapeme ho calavadosem a za pomocí delší sirky zapálíme a flambujeme. Plamen za pomocí smetany uhasíme. Omáčku promícháme, necháme jednou vzkypět, osolíme, opepříme. Příloha: krokety. (Vepřové maso můžeme nahradit kuřecími nebo krůtími stehny).