POSTUP PŘPRAVY: Zelený nezralý hrášek je bohatý na vitamíny A, B a C a má velmi vysokou kalorickou hodnotu. Jinou kuchyňskou luštěninou jsou fazole, které na rozdíl od hrachu mají (i samotné fazolové lusky) léčivé účinky. Již v nejstarších herbářích se doporučovalo pít odvar z fazolových lusků na čištění krve, proti vyrážkám a lišejům. Dnes považujeme za nejdůležitější jejich antidiabetický účinek. Při lehčích formách cukrovky lze pít bylinný čaj, jehož jsou lusky součástí. Pro diabetiky se kromě tohoto připravuje fazolová kaše, polévka, odvar a salát. Odvar z fazolí: jeden díl drobně řezaných sušených lusků zalijeme čtyřmi díly studené vody a necháme přes noc stát. ráno 15 minut vaříme a vychladlé přecedíme. Pijeme tři až čtyři šálky denně, a to vždy před jídlem.