INGREDINCE: 50 kg zelí, 1 ¼ kg soli, 1 kg cibule, 1 balíček kmínu, vinné listy, 1 nakládací Deko, trochu octa.
POSTUP PŘÍPRAVY: Oddělíme několik listu a zeli nakrouháme. Nakrouhané zelí vložíme do vany, prosypeme solí ( ja osobně dávám necele kilo soli), kmínem a cibulí a necháme přes noc odležen (není při šlapaní tolik zelné šťávy). Druhý den dáme na dno hrnce nebo bečky na zelí vinné listy a postupně přidáváme a šlapeme nebo pěchujeme zelí (čím více ušlapané zelí tím je kvalitnější). Přebytečnou zelnou šťávu odebíráme a schováme. Šťávu ze zelí vybereme do sucha Na vrch zelí poklademe zelné listy, vložíme půlměsíce udělané ze dřeva a buď, zatížíme velkým kamenem nebo vyložíme dřevěnými hranolky do pyramidy. Takto připravené zelí zalijeme přecezenou šťávou ze zelí, uzavřeme a dáme na 14 dní do teplejší místnosti vykvasit. Po vykvašení (poznáme že zelí přestane bulkat) zelnou šťávu z bečky vybereme, vytřeme vnitřek nad zelím i dřeva. Takto ošetřené zelí zalijeme uvařeným vychladlým Dekem s trochou octa ale bez cukru. Takto upravené zelí vydrží dlouho do jara bez známek plísní a šlemu.